Homemade vegan Thaise aubergine curry!

Household Chef Ruby deelt met jou zijn recept voor homemade vegan Thaise aubergine curry. De drager van dit gerecht is de currypasta waarmee je gerecht valt of staat. Ruby legt je van naaldje tot draadje uit hoe je dit maakt. Want huisgemaakt smaakt zoveel beter! Dit gerecht kan je met eender welke groente aanvullen. Hier worden edamame bonen en aubergines gebruikt, maar even goed kan je dit maken met rapen, paprika's, aardappelen enz...


Ingrediëntenlijst


Voor de basis currypasta – goed voor 3 à 4 recepten voor 2 personen

  • 25g droge Thaise bird chilies (ook wel bird eye chili of bird’s chili genaamd)

  • 30g verse Thaise chilies (ook wel bird eye chili of bird’s chili genaamd, als je deze niet vindt: koop dan een andere eerder kleinere soort rode chili)

  • 50g look (ongeveer 1 grote bol, bij kleinere: 2 volledige bollen!)

  • 50g verse gember (gewassen, hoeft niet geschild te worden)

  • 50g verse geelwortel (gewassen, hoeft niet geschild te worden)

  • 5 kleine sjalotten

  • 50g galangal

  • 5 limoengras stengels (fijn gehakt, bij minder vers: verwijder de buitenste laag)

  • 2 el zwarte peperbolletjes

  • 1 el korianderzaad

  • 2 kaffir limoenen, de zestes (bij onvindbaar: neem gerust bio limoentjes)

Voor de curry

  • 2 grote gewone aubergines of als je ze vindt 1 graffiti (paars-wit gestreepte) aubergine en enkele groene en witte thaise aubergines of enkel 8 à 10 kleine ronde thaise aubergines of … 

  • Kokosolie

  • 1 a 2 el zout

  • Kokosolie

  • 3 à 4 el currypasta

  • 30 à 45 cl groentebouillon

  • 400ml Aroy-D (of andere) kokosnoot room of kokosmelk (Aroy-D is het absolute topmerk!)

  • 1 el suiker

  • 2 x sap van limoen

  • Eventueel wat sojasaus (naar smaak, de aubergines maken het op zich al vrij zout…)

  • Optioneel: 100g edamame of andere bonen (gekookt/gestoomd)


How to: 


De aubergines

  1. Snij de aubergines in grove stukken.

  2. Zout ze flink, met voldoende zout.

  3. Gooi de aubergines stukken door elkaar opdat ze het zout goed kunnen opnemen.

  4. Laat ze minimum 30 minuten uitlekken in een zeef of vergiet.

  5. Maak nu eerst de currypasta;

De currypasta

  1. Stamp in een stevige vijzel alle verse ingrediënten fijn, behalve de rode verse chilies, volgorde maakt niet uit.

  2. Snijden van de ingrediënten hoeft niet, behalve voor het limoengras (wordt gauw draderig).

  3. Indien deze te vol zit, haal er na het platstampen van een ingrediënt een deel uit en hou even apart in een kom.

  4. Voor je de droge ingrediënten gaat vijzelen, haal alles uit de vijzel en hou apart.

  5. Rooster de peperbolletjes en het korianderzaad droog in een pan of wok en vermaal tot poeder, hou apart.

  6. Stamp de droge chillies fijn in de vijzel. Dit is arbeidsintensief, niet opgeven, ze zorgen voor een gerookt aroma!

  7. Voeg als laatste de verse chilies toe aan de droge vermalen chilies en stamp ze plat tot een chili pasta.

  8. Meng alle currypasta ingrediënten (natte, droge en chilies) onder elkaar.


De eigenlijke curry

  1. Droog de aubergines grondig met een droge keukenhanddoek. 

  2. Smelt in een wok of diepe pan 2 eetlepels kokosolie. 

  3. Bak de aubergines op middelhoog vuur, tot ze mooi gekleurd zijn, niet te lang en hevig (je wilt nog iets overhouden qua textuur van de aubergine).

  4. Haal de aubergines uit het vet en laat ze uitlekken op wat keukenpapier.

  5. Voeg eventueel nog wat kokosolie toe aan de pan/wok.

  6. Bak nu 3 à 4 eetlepels (afhankelijk van hoe pikant en aromatisch je de curry wilt) op een zacht vuurtje.

  7. De currypasta zal initieel het vet gaan absorberen, laat deze voldoende lang op een zacht vuurtje bakken tot de currypasta het vet terug afscheidt, wees geduldig.

  8. Voeg indien nodig al een beetje, aan de buitenste rand van de massa, kokosroom of het gestolde vettige stuk van de kokosmelk toe. 

  9. Wanneer de currypasta de olie terug afscheidt, voeg dan de kokos- room of -melk toe.

  10. Laat de curry niet te hevige meer koken, je wilt de aroma’s van de kokos niet verliezen.

  11. Voeg suiker toe.

  12. Werk af met limoensap en eventueel extra sojasaus, proef voldoende.

  13. Voeg aubergines en eventueel bonen toe.

Bij dit gerecht kan je sticky rice of gewone rijst eten. Op dit filmpje legt Ruben je uit hoe je sticky rice kan maken! Enjoy


Alle rechten voorbehouden info@householdpractice.be

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram

 Fotografie door Ruben Sciffer - www.rubensciffer.com